Sony Xperia Z Ultra İncelemesi

Sony tarafından Almanya'nın Münih Kenti'nde yapılan etkinliğe katılarak firmanın yeni tanıttığı 6.4 inçlik dev ekranlıXperia Z Ultra'yı siz AndroidPIT takipçileri için inceledim. İnceleme testinn hemen başında bu kadar büyük ekranlı bir akıllı telefon hakkında ciddi şüphelerimin yer aldığını belirtmek isterim.
xperia z ultra teaser
Sony Xperia Z Ultra / © AndroidPIT

Dizayn

Sony, Xperia Z, Xperia Tablet Z ve ve Xperia Z Ultra cihazlarının tasarımındaki çizgiler birbirlerinin hemen hemen aynısı. Dizaynda sadece boyut anlamında farklılaşan cihazların tasarımı Sony tarafından OmniBalance olarak adlandırılıyor. Söz konusu tasarım konepti tüm cihazların ön ve arka yüzleri  tamamiyle yüksek kaliteli ve dayanıklı camdan imal edilirken kasa ve açma kapama tuşları alüminyum malzemeden oluşuyorlar. Her üç cihazı kendi segmentlerinde yer alan diğer cihazlardan ayıran en önemli özelliklerinin başında tam su geçirmezlikleri geliyor.
xperia z ultra klappen
Sony'nin su geçirmezlik konsepti Xperia Z Ultra'da da cihazın girişlerinde koruyucu kapak ilavesine yer veriyor / © AndroidPIT
Xperia Z Ultra, 6.5 mlimetre inceliği ilebu alanda dünyada lider olan Huawei Ascend P6'dan sadece ve sadece 0.3 milimetre daha kalın. Cihaz 6.4 inçlik dev ekranına rağmen elde gayet iyi bir hissiyat bırakıyor. Tabii bu noktada herkesin elinin boyutunun farklı olduu gerçekliğini unutmamak gerekiyor. Özellikle bayanlar için bu cihazı tek el ile kavramak oldukça zor. Bu arada Xperia Z Ultra'yı cepte taşıyabilmek de ancak çok geniş cepli pantolon ve kıyafetler mümkün olabilmekte.
xperia z ultra tasche
Xperia Z Ultra kesinlikle küçük ceplere göre değil... / © AndroidPIT

Ekran

Ekran büyüklüğü konusuna takılmayanlar iş görüntüye gelince Xperia Z Ultra'nın sahip olduğu oldukça yüksek kaliteli görüntü seçeneği sunmakta olan full HD ile ödüllendiriliyorlar. En zor açılarda bile Xperia Z Ultra'nın ekranı üzerindeki renkler doğallık ve canlılıklarını koruyorlar. Bunun altında yatan ana sebep ise TRILUMINOS ismli teknoloji.
xperia z ultra videos
Xperia Z Ultra'nın dev ekranında vide izlemek adeta bir ayrıcalık. / © AndroidPIT

Yazılım

Xperia Z Ultra içerisinde Android'in en güncel sürümü olan Android 4.2.2 bulunuyor. Sony bu cihazın kullanıcı arayüzünde Xperia Z'ye kıyasla bir takım değişikliklere de imza atmış. Örneğin Uygulamaların listelendiği uygulama seçim ekranında cihaza yüklü olan tüm uygulamaların önizlemesini görmek mümkün. Arayüz içerisindeki görsel öğelerin Xperia Z'ye kıyasla çok daha parlak olduğu ve ayarlar menüsünün siya yerine beyaz arka ekran rengine sahip olduğu dikkat çekiyor. Aynı şekilde cihazın sahip olduğu sanal klavyede Xperia Z'ye kıyasla çok daha kolay bir kullanıma sahip. Xperia Z Ultra'nın sanal klavyesi üzerinde parmaklarınız adeta yağ kayıyor.
xperia z ultra ui 02
Xperia Z Ultra'da Xperia Z'ye kıyasla göze görünür yazılım güncellemeleri bulunuyor.  / © AndroidPIT
Sony'nin içerisinde Snapdragon 800 işlemci kullanmış olduğu Xperia Z Ultra'yı test ederken herhangi bir takılmaya rastlamadım. Bunda cihazın içerisinde yer alan mevcut piyasaya koşullarının en hızlı işlemcisinin olmasının payı elbette ki oldukça büyük.

Akıllı Kalem Özelliği

Sony Xperia Z Ultra, kullanıcılarının tercihine göre akıllı kalem moduna geçebiliyor. Dayanıklı ekran üzerinde tercihinize göre ister eliniz ya da elektronik kalem yapabileceğiniz işlemlerin kapsamı oldukça geniş. Her türü kalem ile işlem olanağı sağlayan cihazın akıllı kalem fonksiyonları seçilen kalemin tipine göre yer yer 1 saiyeye varan gecikmelere yol açabiliyorlar.
Sony ayn zamanda aynen Galaxy Note cihazlarda olduğu gibi el yazısı tanıma özelliğini getiriyor. Son tahlilde Sony'nin akıllı kalem fonksiyonlarının Samsung'un Galaxy Note cihazlarının kapsamının gerisinde kaldığını çok net bir şekilde söyleyebilirim.
xperia z ultra skizze
Xperia Z Ultra'nın da aynen Galaxy Note cihazlardaki gibi akılı kalem fonksiyonları bulunmakta. / © AndroidPIT

Kamera

Sony Xperia Z Ultra, 8 megapiksellik bir kameraya sahip. Cihaz ile yaptığım deneme çekimlerinin hemen hepinde yoğun mavi tonlara sahip olan ve beni pek de tatmin etmeyen sonuçlara ulaştım. Bunda Sony'nin etkinlik için getirdiği prototip cihazın tam olarak hazır olmamasının etkisinin olduğunu düşünüyorum. Bundan önceki tecrübelerimizde başka cihazlarda benzer tatminsizlikler yaşamı fakat cihazlar piyasaya çıktıktan sonraki çekimlerde bu izlenimin dağıldığına şahit olmuştuk. Bu arada cihazın arka yüzünde ayrı bir LED ışığıın olmadığı ve flaş özelliğinin kamera üzerine entegre edilmiş olmasını  anlayamadım ve de Sony gibi bir teknolojine devine pek de yakıştıramadım doğrusu.
xperia z ultra kamera
Xperia Z Ultra'nın arkadan görünümü ve kamerası. / © AndroidPIT

Sonuç

Münih'te gerçekleştirilen Sony etkinliğinde bir firma yetkilisi bana Xperia Z serisi nin Xperia Z Ultra ile tamamlanmış olduğunu belirtti. Yeni Xperia Z Ultra, kamerası dışına her anlamda beni oldukça tatmin eden bir cihaz oldu. Sony'nin 6.4 inçlik yeni dev cihazı Xperia Z Ultra'nın Almanya satış fiyatı 679 EUR yani yaklaşık olarak 1700 TL'ye kendisine alıcı bulacak.
xperia z ultra xperia z
Xperia Z ile Xperia Z Ultra'nın boyut farklılıkları olduka net / © AndroidPIT

Teknik Özellikler

Ekran 6,4 İnç(16,3 cm), 1.920 x 1.080 Piksel, 342 ppi ekran derinliği  LCD
İşlemci Snapdragon 800 (MSM8974), 2,2 GHz, Quad-Core, Adreno 330 (GPU), 2 GB RAM
Kamera 8 Megapiksell, Exmor-RS-Sensör,  HDR
Bağlantı  LTE, HSPA+, GSM, WLAN n, Bluetooth 4.0, NFC, HDMI (MHL)
Yazılım Android 4.2.2 
Dahili Hafıza 16 GB + microSD
Pil 3.000 mAhB
Boyutlar 179 x 92 x 6,5 milimetre
Ağırlık 212 Gram

Fotoğraf Galerisi

xperia z familie
gallery iconResim Galerisi
Xperia Z Ultra

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kuantum Fiziği ve Felsefe

KPSS sonuçları açıklandı